“Met de juiste begeleiding kan eigenlijk alles”

“Met de juiste begeleiding kan eigenlijk alles”

Irma de Kruyf wrijft zachtjes over de rug van het meisje met halflang blond haar. Het meisje heeft een bril op dat iets van haar neus is afgezakt. Ze staart naar beneden, terwijl Irma haar uitlegt wat het woord ‘grapjas’ betekent. Naast het meisje zitten er ook andere werknemers aan de lange eiken tafel. Het is iets voor drie: tijd voor ranja en een stroopwafel.

Brownies&downieS is een keten van lunchcafés waar mensen werken met een verstandelijke beperking of een achterstand tot de arbeidsmarkt. Irma noemt haar medewerkers liever kanjers: de medewerkers hebben geen beperking, maar juist ontzettend veel mogelijkheden. Met de juiste begeleiding kan eigenlijk alles, vindt Irma. De kanjers worden vanaf de werkplek bij Brownies&downieS klaargestoomd voor de toekomst. Het bedrijf wordt niet gesubsidieerd en kan dus alleen bestaan wanneer er genoeg inkomsten zijn.

Een van de kanjers heeft voortdurend een grote glimlach op zijn gezicht. Zijn donkerblonde haren hebben een gelige gloed door de warme kleur van de lampen. Met precisie droogt hij de kopjes en schoteltjes een tweede keer af. Aan een kleine houten tafel in de hoek zitten drie kanjers gebogen over een grote plastic bak met grote aardappels. Een van de kanjers heeft oorbellen in die ongeregeld mee schudden met de bewegingen die ze maakt tijdens het schillen van haar aardappel. Haar mond is iets geopend. Het meisje met halflang blond haar is ondertussen bezig om tafels af te nemen. Haar vaatdoek is keurig opgevouwen en ze neemt de tafels zorgvuldig af.

De kanjer met de grote glimlach zit een paar dagen later achterin het pand. Met een klein lichtblauw schaartje is hij bezig om een grote berg folders te verknippen. Dit doet hij door meerdere folders op elkaar te leggen en vervolgens een rechthoek eruit te knippen. Deze rechthoek verknipt hij tot kleine strookjes en schuift deze met zijn linkerhand naar de kant. De kanjer kan zijn pret niet op en is voortdurend aan het lachen. Irma legt uit dat hij dit erg leuk vindt om te doen. Hij heeft nu pauze, dus de kanjer heeft zeeën van tijd om te knippen.

Het meisje met halflang blond haar snelt na iedere bestelling weer terug naar haar vertrouwde plek aan de bar. Met haar linkerbeen tegen de bar aan, leunt ze achterover en friemelt ze aan iets in haar handen. Ze kijkt bedroefd en staart onhandig naar haar schoenen. Irma vraagt of ze naar haar toe wil komen. Het meisje barst in tranen uit en vertelt Irma dat haar haren niet meer goed zitten. Dan verdwijnt het meisje samen met een werknemer naar achteren. Enkele minuten later loopt ze weer vrolijk naar voren. “Hey, wat zit je haar leuk!” roept Irma enthousiast, terwijl ze een high five geeft aan het meisje.

Irma legt uit dat de een wat meer begeleiding nodig heeft dan de ander. Sommige kanjers moeten begeleid worden met de handen op de rug. Je werkt dan niet echt samen, maar je vertelt de kanjer wat hij of zij moet doen. Andere kanjers hebben juist meer handvaten nodig. Bij hen moet echt stapsgewijs worden verteld wat de bedoeling is en hoe zij het eindresultaat kunnen bereiken. Dit verschilt per kanjer. Iedere kanjer is ook verschillend. De een heeft misschien autisme, terwijl de andere het syndroom van Down heeft. Ook daarin heeft iedere kanjer passende hulp nodig, die ze krijgen bij Brownies&downieS.

Wanneer er een hond binnen komt, klinken er opgewonden kreten in het pand. Waar de kanjers zojuist hun stroopwafels aandachtig bestudeerden, is er nu alleen nog maar oog voor de beagle. “Mijn buren hebben ook zo’n hond!” klinkt er enthousiast aan het einde van de tafel. De andere kanjers stemmen in. Zij hebben zo’n hond ook wel vaker gezien. Een meisje met hazelbruine haren besluit om de hond en zijn baasjes een gunst te doen. Ze loopt naar achteren en verschijnt na enkele minuten met een neon roze waterbak voor de hond. Achter haar ligt een spoor van waterdruppeltjes.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *