Duidelijke winnaars en verliezers bij de oranjekoekverkiezing

Duidelijke winnaars en verliezers bij de oranjekoekverkiezing

LEEUWARDEN Gisteravond was het zover: er konden weeroranjekoeken gekeurd worden. De uitslag van de LC-oranjekoekverkiezing wordt zaterdag bekend gemaakt.

In het atrium van LC-gebouw staan tafels in een u-vorm opgesteld. Op iedere tafel staan twaalf oranjekoeken van een bakker, waarvan twee op een aparte schaal. De zoete geur van crème en spijs vult de ruimte. Het is tijd om de Friese lekkernij te proeven en te keuren.

Allereerst is de vakjury aan de beurt. Het proeven gaat bij hen systematisch. Eerst wordt de onderkant bekeken, waarna er uitvoerig wordt geroken aan het zoete gebakje. Dan wordt er tien seconden op een minuscuul stukje oranjekoek gekauwd, om vervolgens de smaak weg te spoelen met een slok water. En zo gaat het 26 keer.

Na ruim een uur is de vakjury klaar met het proeven. Hidde de Brabander voegt zich licht hoofdschuddend bij het groepje juryleden. „Je moet kritisch zijn op jezelf”, verzucht hij. Wietse Schiere, voorzitter van de jury, knikt instemmend. „Ik ben eigenlijk nog mild geweest. De vieren die ik heb gegeven hadden ook enen en tweeën kunnen zijn”, laat hij weten. Toch heeft ieder jurylid wel een duidelijke favoriet. „We zullen zien”, lacht de vakjury.

Dan is het de beurt aan de publieksjury. „Ik vind het moeilijk om te oordelen wat nou echt mooi is”, laat iemand weten. Anderen knikken en lopen vervolgens keurend langs de rij oranjekoeken. Waar het publiek in de eerste paar minuten onwennig stukken oranjekoek tussen de vingers houdt, zijn er aan het einde van de avond overal smakkende geluiden te horen. Vingers worden letterlijk erbij afgelikt.

Er zijn aan het einde van de avond zowel duidelijke winnaars als verliezers. De oranjekoeken die laag scoorden worden nog een keer geproefd. Maar helaas, het zit er niet in.

Van de 26 zijn er gisteravond uiteindelijk 11 genomineerd. Welke van deze bakkers de Lekkerste oranjekoek-prijs krijgt, wordt zaterdag op de LC NazomerFair in Oentsjerk bekendgemaakt.

13 september 2018 in de Leeuwarder Courant
Foto Hoge Noorden/Jacob van Essen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *