Mannen, moet dat nou echt?

Mannen, moet dat nou echt?

“Zo, waar gaan die beentjes naartoe?” grijnst een forse jongen, terwijl hij mij met een intense blik van lust aankijkt. Zijn vriendjes gniffelen ook. Een van de jongens grijpt mijn stuur vast zodat ik niet verder kan fietsen en gebaart naar de anderen dat ze mij moeten insluiten. Binnen enkele seconden ben ik opgesloten door een groep van acht jongens.

Waarom? Omdat ik een jurk tot over mijn knieën draag op een hete avond in mei. En godzijdank was het nog niet laat op de avond of ’s nachts, want dan was ik echt de pineut geweest. En godzijdank fietste er een ander meisje achter mij die op mij bleef wachten, ook al kenden wij elkaar niet. Het is toch ongelofelijk dat ik anno 2016 seksuele intimidatie heb meegemaakt.

Straat intimidatie

Elle Tromp publiceerde haar ervaringen met seksuele intimidatie in het online tijdschrift Vers Beton. “Het gebeurt als ik een jurk aan heb. Het gebeurt als ik een broek aan heb. Het gebeurt ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat.” Waar halen die mannen eigenlijk het recht vandaan om dit soort ‘ongein’ te trappen? Het ligt ongetwijfeld niet aan de opvoeding die ze hebben gekregen van hun ouders. Ik denk niet dat een moeder haar zoon gaat aanmoedigen om andere vrouwen seksueel te intimideren. In opdracht van de gemeente Rotterdam werd er begin 2017 een onderzoek gedaan naar straat intimidatie, waaruit is gebleken dat 94% van de 1.200 ondervraagden tussen de 18 en 45 jaar wel eens slachtoffer is geweest van seksuele intimidatie op straat. Hieronder wordt verstaan: fluiten, complimenten, nastaren, naroepen, sissen, beledigen, om seks vragen, achtervolgen of in het nauw drijven.

Mannen zijn zich van geen kwaad bewust

Het onderzoek heeft ook diepte- en straatinterviews gedaan met professionals: zowel mannen als vrouwen. Opmerkelijk was dat een deel van de mannen ‘oprecht’ niet wist dat hun gedrag ongewenst is. Tamar Fischer, assistent professor criminologie, zegt: “Ze zeiden bijvoorbeeld dat het goed bedoeld is, als een compliment. Dat kan ook een neutralisatie strategie zijn. Voor veel mannen kwam het ook als een verassing dat veel vrouwen bepaalde plekken vermijden of hun kleding aanpassen.” En dan hebben we het nog niet gehad over de talloze seksuele intimidaties die je als vrouw op het internet tegenkomt. Een goed voorbeeld is natuurlijk Dumpert, maar ook op Tinder ben je niet ‘veilig’ voor de opmerkingen. Ene Jesse: ‘Als ik een watermeloen was, zou je dan mijn zaadjes doorslikken of uitspugen?’ Groepsgesprekken op Tinder met mijn vriendin Alicia zijn ook interessant.

Ik weet dat ik de zoveelste vrouw ben die er zogenaamd over zou ‘zeuren’, maar weet je wat het is? Als er niets verandert aan de huidige maatschappij, dan blijven wij vrouwen erover praten. Want ook wij vrouwen hebben recht om gelijk behandeld te worden door iedere man. En dus niet op een manier alsof wij een of andere minderwaardige lustobject zijn.

 

Watermeloen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *