Vijf jaar cel geëist voor seksuele uitbuiting

Vijf jaar cel geëist voor seksuele uitbuiting

LEEUWARDEN Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 5 jaar cel geëist tegen een 31-jarige Roemeense man vanwege mensenhandel en seksuele uitbuiting in Leeuwarden.

Volgens de officier van justitie Sierd Eijzenga nam de man tussen begin 2015 en begin 2018 in totaal drie jonge vrouwen mee vanuit Roemenië. Niet op hetzelfde moment, maar na elkaar. Voordat de vrouwen naar Nederland kwamen, werkten zij op verschillende plekken in Duitsland als prostitué. Toen de vrouwen daar niet genoeg verdienden, gingen zij samen met de 31-jarige man naar Leeuwarden toe om daar als prostituee te werken.

Verliefd op verdachte

Uit verklaringen van de vrouwen blijkt dat zij verliefd waren op de verdachte en dat ze bereid waren om alles voor hem te doen. Volgens de man zijn alle besluiten in overleg met de vrouwen genomen. De vrouwen gaven echter in hun verklaringen aan dat de verdachte hun pooier was en een enkeling durfde de eerste keer geen belastende verklaring te geven tegen de man.

De verdachte vertelde dat hij met twee van de drie vrouwen een relatie heeft gehad, maar niet tegelijk. Beide vrouwen wilden graag een gezin met hem stichten en waren uiteindelijk ook zwanger van hem. Ze werden echter gedwongen om abortus te plegen.

De derde vrouw kreeg een relatie met de 27-jarige broer van de verdachte. In eerste instantie om wraak te nemen, maar ze werd verliefd op hem. Nadat ze een relatie kregen, gedroeg de broer van de verdachte zich steeds dwingender.

Twintig maanden cel voor tweede verdachte

Tijdens de tien uur durende rechtszaak probeerde de verdachte meerdere malen oogcontact te zoeken met een van de slachtoffers die aanwezig was. Toen het slachtoffer aan het woord was, barstte de verdachte uit in de tranen. Zijn broer oogde echter kalm en liet zijn emoties niet zien.

De officier van justitie eist naast vijf jaar cel tegen de verdachte ook een celstraf van 30 maanden waarvan tien maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar tegen de broer. Beide mannen moeten in totaal ruim 500.000 euro betalen.

Over het geldbedrag verklaarde het aanwezige slachtoffer: „Ik vraag het geld terug, omdat het van mij is. Het lijkt misschien onmogelijk, maar wat écht onmogelijk is, is het terugkrijgen van de kinderen die ik van jou niet heb mogen krijgen.”

19 januari 2019 in de Leeuwarder Courant

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *